Krydderurter & MSG

Thai Krydderurter – Sundhedsfordele


Chili (Prig)

Modvirker luft i maven, sætter gang i forbrændingen og holder kroppen varm, hjælper fordøjelsessystemet, modvirker blodpropper, styrker kredsløbet, forebygger luftvejsinfektioner og hjælper mod ryg- og hoftesmerter.


Galanga (Kha)

Forbedre fordøjelsen og modvirker luft i maven på grund af dets store indhold af æteriske olier. Modvirker hudinfektion på grund af dets indhold af antibakterielle stoffer.


Citrongræs (Ta-krai)

Hjælper mod åndedrætsbesvær, betændelser, smerter, diaré, forkølelse samt virker vanddrivende. Desuden virker blade fra citrongræs blodtrykssænkende


Hvidløg (Kratiem)

Har antibakterielle egenskaber, hjælper mod bronkitis, åreforkalkning, reumatisme, og er godt for lever, galde, hjerte, tarm og mave, svampe infektion, tandpine, forhøjet blodtryk og forebygger hjertekarsygdomme.


Ingefær (Khing)

Modvirker kvalme, opkastning, hoste og hjælper fordøjelsessystemet, modvirker luft i maven, kløe og slim i halsen samt virker slimopløsende.


Java Ingefær (Gra-chaai)

Hjælper mave-tarm-systemet, modvirker luft i maven, hjælper fordøjelses systemet pga. dets store indhold af æteriske olier.


Gurkemeje (Khamin)

Hjælper mod betændelser i fordøjelseskanalen, indre blødninger, modvirker lever- og galdelidelser. Nedsætter blodtrykket og inaktiviserer bakterier såvel som visse svampeinfektioner. Lindrer irritation ved insektstik.


Koriander (Phak Chee)

Stimulerer fordøjelsen, modvirker luft i maven, styrker kredsløb, modvirker forkølelser, hoste og virker slimopløsende.


Sød Basilikum (Horapha)

Modvirker luft i maven, stimuler fordøjelsen, renser blodet, hjælper ved regulering af menstruation mod mavepine, diaré, hoste, hikke, kvalme og alle former for mundsygdomme.


Holy Basilikum (Kra-Paaw)

Virker slimløsende og antiseptisk, mod forkølelser, hoved- og tandpine, hoftesmerter, insektstik og god til rensning af nyrer og tarme.


Selleri (Kuen-chai)

Hjælper ved regulering af menstruation, virker antiseptisk, sænker blodtrykket, mod hoste, modvirker leverlidelser, er væskedrivende, virke beroligende på nerverne, dæmper rastløshed og forbedrer hukommelsen.


Forårsløg (Ton-Hom)

Mod forkølelser, hovedpine, forbedre kredsløbet, styrker nyrerne, syn, øger sexlysten, hjælper mod infektion og næseblod og forhøjer kropstemperaturen.


Mynte (Sa-ra-nae)

Hjælper mod ondt i halsen, virker kølende, er stimulerende, fordøjelsesfremmende, modvirker tarmluft, lindrer hoved-, tand- og ørepine, diaré og næseblod.Monosodium Glutamat (MSG) - Sundhedsskadeligt eller godt?

Monosodium glutamat (det tredje krydderi) blev opfundet for første gang i 1908 i Japan af den japanske videnskabsmand Kikunae Ikeda fra Tokyo Imperial Universitet. Han isolerede­ aminosyren glutaminsyre (glutamat) som det komponent, der gav smag i suppe baseret på tang (konbu). Man kendte glutamat (fra hvedes gluten), men vidste ikke, at den bidrog selvstændigt med smag.


I dag findes MSG i næsten alt fra suppe og kiks til kød, fordi det får maden til at smage godt - de benæv­nes ofte som smagsforstærkere, som er et levn fra før 1908, hvor man mente, at glutamat ikke havde smag, men forstærkede andre komponenters smag -  og så er det meget billigt – ligesom sukker.

Selvom MSG bidrager væsentligt til smagen af mad, er den også sundhedsfarlig ifølge nogle forskere . Hos nogle er der også forkommet MSG overfølsomhed. Af symptomer kan nævnes følelsesløshed, brændende fornemmelse på munden, tungen, ansigt, hals og brystkassen. Hos nogle kan der opstå udslæt på kroppen, og astmalignende åndenød kan forekomme.


For meget indtagelse af MSG – må helst ikke overstige 2 teskefulde eller 60 mg om dagen - kan virke som en gift og beskadige kroppens celler, hjerne, øjne samt knogler, og bør ikke indtages af gravide. Desuden er MSG med stor sandsynlighed, ifølger en forsker , en medvirkende faktor til fedmeepidemien. Det er derfor en klog beslutning for alle, inklusiv gravide kvinder, at undgå MSG i kosten. Hvis du på en restaurant er i tvivl om madens kvalitet og indhold, kan du nævne overfor tjeneren, at du er allergisk overfor MSG, og at det derfor er vigtigt for dig at vide, om der er MSG i maden!